top of page

Savjetnica za uspješno roditeljstvo

Zašto za roditelje nema škole?

Zašto nema ocjena, jesi li odličan, vrlo dobar, dobar ili nedovoljno dobar roditelj?

Što mislite zašto je svima omogućeno da bude roditelj bez potrebnih kvalifikacija?

Zato jer svatko od nas djeluje po osobnom kompasu, po osobnom nahođenju što i kako treba i kako je najbolje za dijete.

Nema roditelja koji misli da je pogriješio. Nema.

Shvatimo tek mnogo godina kasnije kad je tzv. pogreška vidljiva.

No, u tom trenutku nam se čini da smo učinili najbolje što smo mogli.

Jesmo li mogli bolje? Jesmo. Uvijek može bolje.

No, jedini je problem što u tom trenutku NISMO ZNALI drugačije.

Da, mogli smo se raspitati, ali u nekim je situacijama to nemoguće jer većinom reagiramo sad i odmah, u tom trenutku kada dijete reagira.

Znanje o tome kako biti dobar roditelj nosimo unutar sebe, no potrebno ga je probuditi, potrebno je imati puno ljubavi za primjenjivanje tog znanja, dosta strpljenja za prakticiranje, još više tolerancije za rješavanje raznoraznih izazova.

Katkada se nađemo u situaciji kao pred zidom te ne znamo kako dalje. Ako nastavimo sami, nije da nećemo uspijeti samo će nam trebati više vremena.

Postoji i ona druga mogućnost – da angažiramo nekog znalca koji će nam dati upute te ćemo dobiti vjetar u leđa i lakše nastaviti.

Pitanje za vas!

Ako po struci niste automehaničar, ali ste vlasnik auta, vozite ga svaki dan jer ga trebate i imate neka osnovna znanja o autu. Kad vam se auto pokvari, hoćete li nazvati automehaničara da vam preko telefona objasni kako da sami popravite auto, hoćete li otići do njega da vam pokaže kako da popravite auto ili ćete jednostavno odvesti auto kod automehaničara da vam ga popravi i spremni ste platiti bilo kakvu cijenu za popravak samo da bude što prije?

Kad vam se „pokvari“ odnos s djetetom, hoćete li poraditi na tome da nešto promijenite na sebi, na djetetu, u vašem odnosu, hoćete li se pozanimati i potražiti odgovore na internetu ili u nekoj literaturi pa pokušati sve to primijeniti u odgoju?

Imate i mene kao joker zovi. Na licu mjesta detektiram u čemu je stvar te vas usmjerim kako trebate djelovati.

Možete i pustiti i ne djelovati što se pokazalo kao najgorom varijantom.

Često mi roditelji kažu kako im dođem kao točka na i jer im je samo to trebalo da krenu naprijed. Dođem im kao vjetar u leđa. Ionako je ptrebno samo malo gurkanja i vi već znate kako dalje. Kao što sam na početku napisala, svaki roditelj nosi u sebi znanje što je najbolje za svoje dijete, no ponekad treba malo vjetra u leđa, malo poticaja da što sigurnijim koracima krenete kao roditelj dalje. Za to sam tu.

Niste sami!


Potražite me na Facebooku
Najnovije
bottom of page