top of page

IZRADA VISION BOARDA ILI MAPE ŽELJA


Školska godina je počela i krenule su prve ocjene.

Polako se ufurava i potrebno se „primiti knjige“.

Na početku školske godine dobro je s djetetom sjesti i odrediti djetetove prioritete, ciljeve u ovoj školskoj godini, što ga motivira u učenju, porazgovarati o eventualnim smetnjama u postizanju što boljih rezultata.

Nemojte čekati završetak školske godine već to uradite SADA kad je idealno vrijeme.

Dijete ne bi trebalo učiti za ocjenu već imati neku drugu motivaciju. Dobre ocjene bi trebale biti samo posljedica odlične motivacije koju dijete ima.

Kako dobro motivirati?

Za ovo će vam trebati najmanje jedno poslijepodne i nekoliko dana razmišljanja i dorade. U izradi sudjeluje dijete a vi kao asistent i usmjeravatelj.

Potrebni su vam papir za plakat i hrpa starih časopisa.

Prije početka izrade porazgovarajte s djetetom koji cilj ima u ovoj školskoj godini što se tiče učenja i ocjena. Porazgovarajte što ga motivira u učenju. to će vam pomoći u usmjeravanju prilikom izrade.

Bilo bi dobro da napravite dobru atmosferu pri izradi i da se i vi i dijete osjećate opušteno, ugodno i radosno. Prilikom takvog raspoloženja, naviru bolje, kvalitetnije i kreativnije ideje.

Pretvorite ovo u zabavu!

Dakle, neka dijete na plakat stavi sebe s ciljem na kraju ovog razreda odnosno uspjehom koji želi postići na kraju „puta“.

Pretpostavljam da će to biti petica kojoj svi teže. No, ako je dijete u prošlom razredu imalo uspjeh vrlo dobar, neka ljestvicu digne za jedan i cilj je četvorka. Zato ste vi tu da usmjeravate.

Dijete može na papir zalijepiti svoju sliku i sebe kako u ruci drži četvorku ili peticu(izrezanu iz novina). Ili može samo u centar papira zalijepiti brojku uspjeha koji želi.

Nakon toga je potrebno odrediti što sve treba učiniti za taj uspjeh. Osvijestiti koliko je potrebno učiti za 3, koliko za 4, koliko za 5.

Može okolo napisati ili zalijepiti radni stol i učenje od sat-dva dnevno ili više, koliko je dijete spremno odvojiti za postizanje cilja.

Nakon toga ide važna i najbitnija MOTIVACIJA za postizanje ovog cilja. Neka nacrta, zalijepi sliku ili napiše što bi volio dobiti za postignuti cilj.

Opet ste tu bitni vi koji morate usmjeravati.

Nerealno je napisati milijun kuna a radi se o djetetu od 10 godina. Ili BMW auto a radi se o djetetu od 15 godina.

Znači, tu može biti novi bicikl, neka video igrica, veći džeparac, vremenski duži izlasci, šoping u Sloveniji ili Grazu, nove tenisice, starke, role...ili što god dijete motivira a da je realno moguće ispuniti iz vašeg budžeta.

Slobodno recite naglas djetetu da je neka od tih stvarčica preskupa, ali ako ga vi nećete morati tjerati da uči kako bi postigao cilj, onda ćete i vi dati sve od sebe da na kraju školske godine realizirate željeno.

Vi morate odraditi svoj dio a dijete svoj.

Cilj izrade ovakve mape je da dijete svaki dan gleda i ima cilj pred očima ali i svoje motivacije, da se podsjeća zašto uči. Na taj način ne morate vi kao roditelj svaki dan podsjećati i ponavljati da uči, da mora učiti, da je to dobro za dijete i slično.

Dijete radi na ostvarenju svojih ciljeva i mora biti motivirano da se ciljevi ostvare. Budete li utjecali na dijete tako da mu namećete ono što vi mislite da bi ga motiviralo, tada ono neće biti motivirano za učenje. Motivacija u obliku željenih stvarčica MORA biti iz djetetove liste želja, a ne vaše.

Tako možete napraviti mapu želja i za glazbenu školu, fakultet, za učenje jezika ili postignuća u sportu.

Vrlo je moćno i efektno jer ta mapa stoji na zidu u domu gdje svaki dan imate podsjetnik zašto učite, zašto se trudite, zašto to radite. Kad dijete posustane, ima mapu da se prisjeti. Ali i vi je imate da odradite svoj dio kolača.

Molim vas, ne stavljate na mapu nešto što kao roditelj niste u mogućnosti ostvariti. Bolje da obećate i ostvarite nego da iduće godine ovaj način padne u vodu zbog vašeg neostvarivanja želja. Odgovornost je na obje strane.

Izgleda jednostavno, ali „pali“ uvijek. Provjereno!


Potražite me na Facebooku
Najnovije
bottom of page